2013. március 12., kedd

Yangon, Yangon, te csodas! (Yangon #2)

Alkalmazkodas a valtozasokhoz

Mivel Burma ma a vilag legyorsabban valtozo orszaga a legutolso kiadasu utikonyvek, a legfrissebb blogbejgyzesek, kozelmultban itt jart utazok elbeszelesei szinte hasznalhatatlanok. Francia segitonk tanitasat kozreadnank: helyszini informacio-gyujtes!

setalo fiatalok

Mi ugy gondoltuk, a hozzank hasonlo utazok gyujtohelye a mar korabban emlitett hatizsakos szallas (Mahabandoola). Ottletunk bevalt, midnen felmerulo kerdesunkre rendelkezett valaki naprakesz informacioval. Milyen buszok mennek, melyikkel erdemes menni, hogyan lehet eljutni a buszhoz, hol vehetsz ra jegyet, mennyiert, alkudozas, hogy oltozz a buszon, hova erdemes egyaltalan elmenni, ott talaltak-e megfizetheto szallast, mire kell figyelni, miert ne fizessunk, mert atveres vagy nem eri meg, mi az, amit viszont erdemes megnnezni. Azert ez az elovigyazatossag, mert nagyon konnyu elszallni a tervezett koltsegvetessel.

kerdezoskodes kozben lett a japan Hiro a baratunk

A myanmari kormany gatlastalan intezkedesei nyoman az utobbi ket honapban a szallasarak minimum megduplazodtak (15 usd-ert otthoni putri, majd lesznek kepek), es minden egyes latnivalo megkozelitese (to, korzet) is belepodijas (5-10 usd fejenkent). Ezeken belul is lehetnek kulon belepodijak. Itt nem fejezodik be a turistak kivereztetese, minden, amire szukseged lehet (taxi, buszjegyek, viz stb.) sokszorosa a helyiek altal fizetett dijnak, es nagyon-nagyon nehez alkudni. Mintha arra tanitanak a helyieket, mi szegeny myanmariak vagyunk, minden kulfoldi viszont gazdag, fizessen, ha ide jon. S mindez egyfajta kettos mercet kolcsonoz a buddhizmusuknak. Lehet, hogy myanmar szegeny orszag, de az utazonak europai arakkal kell szembesulnie, azsiai szolgaltatasi szinvonalon. Talan ezeknek is koszonheto, hogy mindenhol remek tarsasagok kovacsolodnak az utazokbol. Igy tettunk szert mar mi is szamos nemzetkozi baratra es rajtuk keresztul olyan erdekessegeket tudtunk meg, melyeket meg az `aprobetus`-ben sem talalni.

Varosnezes

lasd kesobb kepekkel (utcak, Swedagon Paya, Sule Paya, hetkoznapi izgalmak egy teazoban)

Utcak

A varos egyik nevezetessege a kozpontban talalhato Sule Paya (templom). Nem tunt tul izgalmasnak, leginkabb tajekozodasi pontkent hasznaltuk, es csak kivulrol csodaltuk meg (2usd egyebkent a belepo).

Sule Paya

yangoni 'vaci utca'

jobb kornyek


 Shwedagon Paya

 Myanmar legnagyobb buddhista temploma, szent helye es legfobb nevezetessege. Egyfajta 'buddhista mekka' , minden hivonek alma eljutni ide. Igy rengeteg a helyi zarandok, nekik termeszetesen dijtalan a belepes, kulfodieknek 10 usd.

tavolrol
 Valamikor reges-regen az operencias tengeren tul, de meg a nepali hegyeken innen burmai kereskedok talalkoztak Buddhaval. A mester megajandekozta a burmaiakat 8 haja szalaval! Rohantak haza a kereskedok kiralyukhoz, aki azonnal elkezdett a szent erekje fole sztupat epiteni. A kesobbi korok kiralyai ezt meg tovabb bovitettek, aranyoztak, a legtetejen pedig allitolag gyemantok csillognak. 
Szerintunk a legtobb Buddha-szobor is itt talalhato egyhelyutt s volt hangulata a helynek. Szerettuk.

a deli bejaraton keresztul kozelitunk, sarkanykutyak orzik azt

zsibvasar a felvezeto folyoson, de itt mar szent helyen, igy mezitlab jarunk

hajszalak orzoje

Ima

ki e harangot megkongatja, eletet szerencse kiseri

vizzel aldjak meg a szobrokat
sok nep

erkezik minden felol

urhajok

megpihenve
kerem vigyazni, takaritunk

apro csodak

nagy Buddha

esti megvilagitasban

 hetkoznapi izgalmak egy teazoban

 Yangon hires az utcai teazoirol, s mivel mi is imadjuk a teat, ebből nem akartunk kimaradni. Sokat kellett menjunk, hogy talaljunk szabad asztalt, pedig nap közben voltunk. Jopofa volt ucsorogni a pici samlikon az orult forgalomban. Fuszeres tejes teat kaptunk, majd kifogyhatatlan mennyisegben finom zoldet.

raerosen teazgatok 1

raerosen teazgatok 2


Aztan hirtelen mindenki felugrott, kapkodas kezdodott, segitettunk mi is, bepakolni szekeket, asztalokat, poharakat. Nehany perc elteltevel a korabban tulzsufolt jarda kiurult.





Az ok nagyon szimpla.

erkezik a milicia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése